Hoe blijf je gefocust als iedereen iets van je vraagt?

Jij bent iemand die overal wel een antwoord op heeft. Je bent iemand die niet te beroerd is om een ander te helpen met een project of een vraagstuk. Dit spreekt voor je, natuurlijk, maar het zorgt er ook voor dat anderen je steeds zullen afleiden van de zaken waar jij je focus op moet houden, voor jezelf. Je zult je gevleid voelen door alle vragen die je krijgt en je zult misschien zelfs vrolijk en zelfverzekerder worden door de wetenschap dat jij al deze mensen daadwerkelijk kunt helpen. Maar realiseer jij je ook dat het eigenlijk helemaal niet verstandig is om bij de projecten van anderen betrokken te raken?

Voor jou is het afleiding

Wanneer je betrokken wordt of raakt bij een project van een ander, in meer of mindere mate, dan is dit een afleiding van je eigen zaken. De tijd die je steekt in het helpen en ondersteunen van een ander kan je immers niet ook nog een keer in je eigen business steken. Je focust dus voor een ander in plaats van voor jezelf. Dit is heel eenvoudig op te lossen, maar het kost bepaalde mensen wel wat moeite.
Je moet namelijk leren ‘nee’ te zeggen.

Investeer in je eigen projecten

Zijn het niet jouw eigen projecten waar jij je voordelen uithaalt en waar jij je winsten uit moet halen? Waarom besteed je dan zoveel tijd aan de projecten van een ander? Je steelt dus niet alleen tijd van jezelf, maar ook behoorlijk wat inkomsten als het tegenzit. Stop met het investeren van tijd in de projecten waar je in de basis helemaal niets mee te maken hebt en start met het investeren van je tijd en je energie in je eigen projecten.

Je loopt successen mis

Hoe meer succes jij hebt, hoe meer mensen jou om je hulp zullen vragen. Hoe meer mensen bij jou aankloppen voor hulp, ondersteuning, begeleiding of advies, hoe minder jij kunt focussen op de projecten waar jij voor staat. Dit betekent dat je succes zal afnemen, op de eerste plaats, en op de tweede plaats ga je successen mislopen.

Jouw missie hoort altijd bovenaan te staan

Je hebt een prioriteitenlijst en dat hoort ook zo. Het is vervelend wanneer je steeds van deze lijst wordt afgeleid door mensen die jou om ondersteuning vragen, of je je hier nu door gevleid voelt of niet. Jouw missie moet worden volbracht. Het is niet jouw taak om de missies van anderen te volbrengen. Natuurlijk kun je je bijdrage leveren aan projecten van een ander, maar misschien moet je dit alleen doen wanneer het jou ook iets oplevert. Anderzijds kun je het misschien beter alleen doen wanneer je er eerst voor hebt gezorgd dat jouw eigen prioriteiten al de nodige aandacht hebben gekregen. Dit is natuurlijk aan jezelf om te bepalen. Het feit blijft dat je je altijd op de eerste plaats moet blijven focussen op je eigen projecten en missies.

  1. https://semstarz.nl

energiecollectief