Aanspraak maken op een grootzakelijk energiecontract

De energiemarkt is in vele kleine markten opgedeeld. Soms is het niet even duidelijk onder welke markt je nu eigenlijk valt. Ben je bijvoorbeeld een MKB-energieklant of juist een grootzakelijke energieklant? Er zijn een aantal duidelijke verschillen tussen deze twee markten aan de hand waarvan je kunt bepalen waar je toe behoort. Daarmee weet je dus ook direct in welke hoek je het beste aanbod moet zoeken dat er te vinden is. De kosten voor energie kunnen namelijk flink uiteenlopen door de vele verschillende mogelijkheden. Verbruik is hierin een zeer belangrijke factor die meeweegt.

De omvang en capaciteit

Het belangrijkste kenmerk aan de hand waarvan je kunt onderscheiden wat voor soort klant je bent is natuurlijk de omvang. Dit is bijvoorbeeld goed af te meten aan de hand van de capaciteit van de aansluitingen. Eén van die aansluitingen moet tenminste 3×80 Ampère voor elektriciteit of 40 kubieke meter voor gas betreffen. Het gaat dan al snel om een verbruik van 100.000 kWh per jaar en 30.000 kubieke meter per jaar. Dit zijn natuurlijk aantallen waarvan de omvang gerust groot genoemd mag worden. Wanneer de aansluiting dit aankan, dan is de mogelijkheid om grootzakelijke energieklant te worden zeer sterk aanwezig.

Rol van de netbeheerder

De rol van de netbeheerder is bij grootzakelijke energieklanten veel groter. Het is namelijk zo dat de beheerder ook de leverancier wordt in zulke gevallen. Waar kleinere klanten, bijvoorbeeld in het MKB, zakendoen met energieleveranciers is dat voor grootzakelijke klanten niet meer het geval. Het afrekenen gaat rechtstreeks. De kosten voor het regionale netbeheer worden dus ook daadwerkelijk aan de netbeheerder afgedragen. Dit geldt zowel voor elektriciteit als voor gas. Kleinere klanten dragen deze kosten af aan de leverancier waarbij zijn aangesloten. Bij grotere capaciteit wordt deze tussenpersoon er tussenuit gehaald. Kosten voor het landelijke netbeheer lopen nog wel via energieleveranciers.

Op basis van verbruik

Wat vooral belangrijk is, is de manier waarop de energie gefactureerd wordt. Kleinere klanten zijn gewend op basis van een voorschot hun energiekosten in rekening gebracht te krijgen. Voor grootzakelijke klanten is dit anders Voor hen is het namelijk zo dat alleen het werkelijke verbruik telt. Daarom worden zij iedere maand gefactureerd aan de hand van de cijfers die de meters na die maand aangeven. Dit geldt overigens alleen als het ook echt gaat om grootverbruik en wanneer er een slimme energiemeter is aangesloten. Kleinverbruik wordt wel gewoon via de voorschot methode afgehandeld. Zelfs wanneer je een grootzakelijke klant bent.

Conclusie

Om op de grootzakelijke energiemarkt terecht te komen is het vooral belangrijk dat de aansluiting om grootverbruik aan te kunnen aanwezig is. Daarnaast is het dan ook wel daadwerkelijk nodig dat er in grootverbruik energie wordt afgenomen. Een combinatie van deze twee factoren leiden ertoe dat het gemakkelijker wordt om energie rechtstreeks van de netbeheerder af te nemen. De brengt dan het grootste deel van de kosten in rekening en doet dat ook nog eens op basis van verbruik. Zo zijn dus altijd de precieze kosten voor het verbruik van energie inzichtelijk voor de klant.

energieswitcher.nl